Nieuws, Evenementen en Meer!

Maandelijks archief: juli 2015

Zomerstorm trekt over Twente, brandweer krijgt bijna 200 meldingen [VIDEO]

Zomerstorm trekt over Twente

Twente – De storm die op 25 juli over Nederland heeft geraasd heeft ook in Twente voor flinke overlast gezorgd. Brandweer Twente moest ongeveer 180 keer in actie komen. De incidenten vonden in heel Twente plaats. Brandweer Twente verwacht nog enkele uren bezig te zijn met de afhandeling van de meldingen. Bij de brandweer zijn geen gevallen van persoonlijke ongelukken bekend.
Lees verder

Even belangrijk

Op Social Media en diverse sites wordt door NL Media en Mijn Twente kenbaar gemaakt dat deze onder andere FotoTeamTwente als werknaam hebben.
Hier is echter geen sprake van, FotoTeamTwente werkt NIET samen met NL Media en/of Mijn Twente.

De persoon achter deze sites wil klaarblijkelijk misbruik maken van de goede naam en reputatie van FotoTeamTwente.
Wij distantiëren ons op alle fronten van deze sites en zijn beheerder(s).

Wie wij wel zijn mag U uiteraard weten. Dat staat op de pagina Wie Zijn Wij en ook hoe U met ons in contact kunt komen.

Met vriendelijke groet,
Team FotoTeamtwente

Natuurbranden en droogte.

Natuurbranden

Wat zijn natuurbranden? Natuurbranden zijn, zoals de naam al zegt, branden in de natuur.
Hierbij is het risico voor uitbreiding afhankelijk van meerdere factoren.
Wind, temperatuur, droogte en omgeving spelen een grote rol.

Een gebied wat al een tijd geen water meer heeft gehad heeft een grotere en sneller kans op uitbreiding dan een gebied wat pasgeleden nog goed is natgeregend.
Als je hier ook de wind bij op gaat tellen betekend dit dat een droog gebied waar een lekker windje overheen waait sneller zal uitbreiden en dus ook een grotere brandweerinzet vraagt.

Laten we als voorbeeld een stuk bos nemen.
Bos A heeft de afgelopen weken regelmatig een regenbui gehad, hier kan door een weggegooide sigaret een klein brandje ontstaan.
Doordat het bos echter “nat” is zal de kans op uitbreiding kleiner zijn en de snelheid van eventuele uitbreiding lager.

Bos B heeft helemaal geen water gehad en is kurkdroog, als een onoplettende voorbijganger hier een half uitgemaakte sigaret weggooit zal er sneller een brandje ontstaan welke zich vervolgens sneller zal uitbreiden.
Doordat de kans op uitbreiding sneller is zal de alarmcentrale sneller en meer brandweervoertuigen alarmeren.

Codering
Om de alertheid, bewustzijn en snelheid van de alarmering te vergroten is er een codering opgesteld met betrekking tot de droogte.
Deze gaat van groen naar geel naar oranje naar rood.

Groen betekend klein gevaar, (zie Bos A) en rood betekend zeer groot gevaar (zie Bos B)

Met code groen wordt er normaal uitgerukt, zonder extra voertuigen tenzij de melding daar naar is ivm risico voor personen/gebouwen en/of de bereikbaarheid van water voor de voertuigen.
Met de codes oranje en rood wordt er groot uitgerukt, hier worden meteen extra voertuigen gealarmeerd waaronder het “bosbrandbestrijdingspeleton” en mogelijk de NBBC (Natuur Brand Bestrijdings Container).
Dit peleton bestaat uit diverse tankautospuiten met 4×4 aandrijving die beter door de natuur kunnen rijden en met extra materiaal zijn uitgerust.
Tevens vliegt in regio Twente dan “Oscar”. Oscar is een verkenningsvliegtuigje wat het opsporen van natuurbranden versnelt door vanuit de lucht een groot gebied in de gaten te houden.
De NBBC unit bestaat uit brandweermensen uit veiligheidsregio`s Twente en IJsselland die met gespecialiseerd materiaal de natuur ingaan om de brand te blussen en verspreiding te voorkomen. Deze unit kan door heel Nederland worden ingezet.

Wat kunt U doen:
Zodra er in Uw regio de droogte codering wordt opgeschroefd richting rood kunt U het beste niet meer roken in natuurrijke gebieden.
Ziet U ergens een brandje ontstaan, bel dan meteen met de brandweer (112) en geef zo nauwkeurig mogelijk de locatie door.
Probeer ook zo goed mogelijk te beschrijven wat er brand, hoe groot de brand reeds is en in welke omgeving de brand woedt.

Houd ten alle tijde rekening met Uw eigen veiligheid,
probeer de brand niet uit te maken als deze al lekker brandt.
Een beginnend brandje is te doen, maar neem GEEN RISICO.
En bij brand, bel ten alle tijde direct 112… Een stelregel is dat iedere beginnende brand met 1 kopje water te blussen is. Dus hoe eerder dat kopje er is… Hoe sneller de brand onder controle is.

Sponsoren
Natuurbrand risico
Huidige situatie Regio Twente:


"Klein gevaar"
Meer informatie
Buienradar
Facebook
Archief
FTT is deelnemers van:
Burgernet:


Amber Alert:


AED Alert:


NL-Alert: