Nieuws, Evenementen en Meer!

Natuurbranden en droogte.

Natuurbranden

Wat zijn natuurbranden? Natuurbranden zijn, zoals de naam al zegt, branden in de natuur.
Hierbij is het risico voor uitbreiding afhankelijk van meerdere factoren.
Wind, temperatuur, droogte en omgeving spelen een grote rol.

Een gebied wat al een tijd geen water meer heeft gehad heeft een grotere en sneller kans op uitbreiding dan een gebied wat pasgeleden nog goed is natgeregend.
Als je hier ook de wind bij op gaat tellen betekend dit dat een droog gebied waar een lekker windje overheen waait sneller zal uitbreiden en dus ook een grotere brandweerinzet vraagt.

Laten we als voorbeeld een stuk bos nemen.
Bos A heeft de afgelopen weken regelmatig een regenbui gehad, hier kan door een weggegooide sigaret een klein brandje ontstaan.
Doordat het bos echter “nat” is zal de kans op uitbreiding kleiner zijn en de snelheid van eventuele uitbreiding lager.

Bos B heeft helemaal geen water gehad en is kurkdroog, als een onoplettende voorbijganger hier een half uitgemaakte sigaret weggooit zal er sneller een brandje ontstaan welke zich vervolgens sneller zal uitbreiden.
Doordat de kans op uitbreiding sneller is zal de alarmcentrale sneller en meer brandweervoertuigen alarmeren.

Codering
Om de alertheid, bewustzijn en snelheid van de alarmering te vergroten is er een codering opgesteld met betrekking tot de droogte.
Deze gaat van groen naar geel naar oranje naar rood.

Groen betekend klein gevaar, (zie Bos A) en rood betekend zeer groot gevaar (zie Bos B)

Met code groen wordt er normaal uitgerukt, zonder extra voertuigen tenzij de melding daar naar is ivm risico voor personen/gebouwen en/of de bereikbaarheid van water voor de voertuigen.
Met de codes oranje en rood wordt er groot uitgerukt, hier worden meteen extra voertuigen gealarmeerd waaronder het “bosbrandbestrijdingspeleton” en mogelijk de NBBC (Natuur Brand Bestrijdings Container).
Dit peleton bestaat uit diverse tankautospuiten met 4×4 aandrijving die beter door de natuur kunnen rijden en met extra materiaal zijn uitgerust.
Tevens vliegt in regio Twente dan “Oscar”. Oscar is een verkenningsvliegtuigje wat het opsporen van natuurbranden versnelt door vanuit de lucht een groot gebied in de gaten te houden.
De NBBC unit bestaat uit brandweermensen uit veiligheidsregio`s Twente en IJsselland die met gespecialiseerd materiaal de natuur ingaan om de brand te blussen en verspreiding te voorkomen. Deze unit kan door heel Nederland worden ingezet.

Wat kunt U doen:
Zodra er in Uw regio de droogte codering wordt opgeschroefd richting rood kunt U het beste niet meer roken in natuurrijke gebieden.
Ziet U ergens een brandje ontstaan, bel dan meteen met de brandweer (112) en geef zo nauwkeurig mogelijk de locatie door.
Probeer ook zo goed mogelijk te beschrijven wat er brand, hoe groot de brand reeds is en in welke omgeving de brand woedt.

Houd ten alle tijde rekening met Uw eigen veiligheid,
probeer de brand niet uit te maken als deze al lekker brandt.
Een beginnend brandje is te doen, maar neem GEEN RISICO.
En bij brand, bel ten alle tijde direct 112… Een stelregel is dat iedere beginnende brand met 1 kopje water te blussen is. Dus hoe eerder dat kopje er is… Hoe sneller de brand onder controle is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Extra beveiliging: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Sponsoren
Natuurbrand risico
Huidige situatie Regio Twente:


"Klein gevaar"
Meer informatie
Buienradar
Facebook
Archief
FTT is deelnemers van:
Burgernet:


Amber Alert:


AED Alert:


NL-Alert: